'Saraybosna Kardeşliği' Meclis'te Kabul Edildi

Avrupa'nın tek Müslüman ülkesi Bosna Hersek'in başkenti olan Saraybosna ile Şanlıurfa'nın 'Kardeş Şehir' olması yönündeki önerge Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis'inde kabul edildi.

Bosna Hersek kurucu lideri merhum Aliya İzzetbegoviç'in oğlu Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç'in Şanlıurfa ziyareti sırasında gündeme gelen 'Şanlıurfa ile Saraybosna'nın kardeş şehir olması' konusu Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Meclis gündemine alındı.

Strateji Geliştirme ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından havale edilen ve meclise sunulan "Ülkemizin inanç ve kültür şehri olan Şanlıurfa ile benzer kültür özelliklerine sahip olan Saraybosna şehri arasındaki kültürel, sosyal ve ekonomik ilişkilerin pekiştirilmesi önem teşkil etmektedir.

Avrupa ile Asya arasındaki köprü olan ülkemizin Güneydoğusunda bulunan ilimiz ve Güney Avrupa'da yer alan Bosna Hersek'in ülkemiz arasındaki üst düzey ziyaretler, ilişkilerdeki dinamizmin korunması ve çeşitli konularda iş birliği alanlarının oluşturulması bakımından kilit rol oynamaktadır.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç'in 24.10.2017 tarihli ziyareti ve yapılan görüşmeler neticesinde Saray Bosna şehri ile şehrimiz arasında kardeş şehir bağı oluşturulması için gerekilen adımların atılması ve Bosna Hersek'in Saraybosna kenti ile kültürel, sosyal, ekonomik, bilimsel ve teknik konulardaki görüşmelerin yapılması, sosyo - kültürel bağların güçlendirilmesi, karşılıklı ziyaretlerin yapılması hususu arz edilmiştir.

Söz konusu teklifin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde değerlendirilerek karara bağlanması için konunun Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi'ne havale edilmesini arz ederim" şeklindeki önergesi meclis üyelerinin oy çoğunluğu ile kabul edildi.

Ekim ayı içerisinde Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç'in Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Meclis Başkan Vekili Nihat Kılıç ve meclis üyeleri ile yaptığı görüşme sırasında Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna ile Şanlıurfa'nın kardeş şehir olması gündeme gelmişti. Başkan Nihat Çiftçi de konunun Kasım ayında düzenlenecek olan Büyükşehir Belediye Meclisinde gündeme alınacağını söylemişti.

SARAYBOSNA

Bosna Hersek'in başkenti olan Saraybosna aynı zamanda bir kültür şehri olarak anılıyor. Bosna Hersek'in en büyük şehri konumunda olan şehir, Osmanlıların egemenliği ile 15. yüzyılda modern olmaya başladı.

Osmanlı devleti 1463'te Saraybosna'yı ele geçirmiş olup büyük bir şehir olmasını sağlamıştır. 1992 yılında Saraybosna Bosna'nın başkenti olmuştur. Saraybosna şehri Osmanlı döneminde saray ovası olarak ta isimlendirilirdi.

Güneydoğu Avrupa'nın önemli müzikal şehirlerinden olan Saraybosna,  çeşitli festivallere de ev sahipliği yapıyor. Saraybosna, Osmanlı devletinin egemenliğini yaşayan bir şehir olduğu için Türkiye ile benzer yönleri oldukça fazla.

Eklenme Tarihi: 14.11.2017 15:06

Foto Galeri


Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi - 2021 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı