Hedik*

Malzemeler (4 Kişilik)
1,5 bardak nohut
1 bardak buğday
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
Nohutla buğday geceden yıkanarak, düdüklü tencereye konulur. Üzerine su doldurularak bırakılır. Ertesi gün o suyu süzülerek üzerine yeniden dört bardak kadar su konularak ağzı kapatılır. Kaynara çıkınca ateşin altı kısılır ve bir saat pişirilir. Tencerenin ağzı açıldıktan sonra, tuzu ve karabiberi serpilerek sıcak servis yapılır. Yapanın zevkine göre üstü değişik lezzetlerle süslenebilir.

*Kaynatılmış buğday, bulgur vs. hububat anlamına gelen Hedik sözcüğünün Ermenice Hatik sözcüğünden geldiği zannediliyor. Bu en yaygın şekli, çocukların ilk diş çıkarması dolayısıyla (diş hediği) ya da misafire ikram olarak kullanıldığı gibi; Urfa'da, pakla hediği ve buğday hediği biçimlerinde de yapılır ve tüketilir.

Kaynak: Tandırlıktan Gelen Lezzet / Lütfiye AKALIN

Eklenme Tarihi: 07.02.2017 11:16

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi - 2021 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı