İnsanlığın Göbekli Tepe’de Başlayan Mutfak Hikayesi Şanlıurfa’da Gelecekle Buluşuyor

Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor” projesi kapsamında şehrin yiyecek - içecek sektörü temsilcilerine yönelik gerçekleştirilecek “Gelenek ve Gelecek” - Şanlıurfa Uluslararası Mutfak Atölyesi, Şanlıurfa mutfağının yerelden evrensele

açılması anlamında önemli adımlardan biri olacak.Göbekli Tepe’den başlayan 12.000 yıllık mutfak zenginliğiyle dünyanın sayılı gastronomi merkezlerinden biri olmaya aday Şanlıurfa, 8 -9 Aralık 2017 tarihlerinde Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı işbirliğinde düzenlenecek “Gelenek ve Gelecek” – Şanlıurfa Uluslararası Mutfak Atölyesi etkinliğine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Şanlıurfa’daki yiyecek – içecek işletmeleri, şefler, oteller ve sektör paydaşlarına yönelik olarak 9 Aralık’ta Cevahir Han’da düzenlenecek atölye çalışmalarında ülkemizin yetiştirdiği, ulusal ve uluslararası platformda birçok başarıya imza atmış şeflerden Eyüp Kemal Sevinç, Ebru Baybara Demir ve HazerAmani, yereldeki şeflerle mutfağa girerek kentin yiyecek – içecek işletmelerinin dünya standartlarını yakalaması adına iyi uygulama örnekleri paylaşacak.

Ayrıca 8 Aralık’ta Cevahir Han’da gerçekleşecek açılış töreninin ardından dünyanın en ünlü aşçılık okullarından Le CordonBleu ve Özyeğin Üniversitesi eğitmen şeflerinden ünlü Fransız şef ArnaudDeClercq, TV programlarıyla tanınan ulusal şef HazerAmani ve Şanlıurfalı yerel şef Hatice İnan’ın eş zamanlı olarak gerçekleştireceği gastroshow, Şanlıurfa mutfağının yerelden evrensele açılması anlamında önemli adımlardan biri olacak.

Düzenlenecek etkinlik programıyla, Şanlıurfa’nın Göbekli Tepe’de başlayan kadim mutfak kültürünün ulusal ve gastronomi turizmi bağlamındaki önemi, yöre mutfağının gelenekselliğinin modern çağın bilgisi ile harmanlanarak gelecek nesillere aktarılması ve en nihayetinde Şanlıurfa’nın dünyadaki en önemli turizm trendi olan gastronomi turizmi alanında rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

Organizasyon özelinde Şanlıurfa’ya davet edilen ulusal ve uluslararası basın mensupları ve gastronomi alanındaki kanaat önderlerinin katılımı, Şanlıurfa mutfağının yükselen bir turizm değeri olarak önce ulusala daha sonra da dünyaya pazarlanması anlamında etkin rol oynayacak.

Etkinlikle ilgili görüşlerini belirten Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Urfa yemek kültürünün tarihinin Urfa tarihi kadar eski olduğunu ifade ederek, “İnsan, hayatını yemekle devam ettirmek mecburiyetindedir. Dünya geliştikçe, buna paralel olarak insanlık damak zevkini de geliştirmiştir. Urfa, dünya tarihinin yazılmasında kaynak teşkil ettiği gibi insanlığın damak zevkine, sofrasına, mutfağına da kaynaklık etmiştir. Bu etkinlik Şanlıurfa’nın gastronomi turizmi merkezi olması yolunda önemli bir aşama” dedi.

Son dönemlerde Şanlıurfa değerlerinin tanıtımı adına ulusal ve uluslararası dev buluşmalar düzenleyerek bu yöndeki adımların mimarı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise, "Şanlıurfa, gerek tarihi gerek kültürü ile dünyada eşi benzeri bulunmayan bir adres. Bu zenginliğin bilincinde olan yerel yönetimler olarak değerlerimizin tanıtımına büyük önem veriyoruz. Kültür yelpazesinin önemli unsurlarından olan damak tadımızı da tanıtmak adına atılacak tüm çalışmalara öncülük ederken, bu yöndeki kararlılığımızı da sürdürmeye devam ediyoruz" diye konuştu.

Projeye ilişkin görüşlerini açıklayan Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi”nin Şanlıurfa’da turizmin canlandırılmasına katkı sunacağına inandığını belirtti. Maral sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje kapsamında gerçekleştirilen mutfak atölyeleri neticesinde ilimizin önemli gastronomi turizmi destinasyonlarından biri olma hedefine bir adım daha yaklaşacağı ve ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında önemli artışlar olacağı kanaatindeyim”.

Yaklaşık bir yıldır devam eden Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi’nin Takım Lideri Mary McKeon yaptığı açıklamada, bu etkinliğin Şanlıurfa’daki en önemli turizm değerlerinden olan gastronomi özelinde sektör paydaşlarının büyüme potansiyelini ve rekabet edebilirliğini artıracağını söyledi. McKeon, “Alanında en önde gelen şeflerin Urfa’lı meslektaşlarıyla bilgi paylaşımı yapacakları atölye çalışmalarının şehrin yeme içme sektörü standartlarının evrensele taşınması anlamında çok verimli olacak diye düşünüyorum” dedi.

8-9 Aralık 2017 tarihlerinde düzenlenecek “Gelenek ve Gelecek” – Şanlıurfa Uluslararası Mutfak Atölyesi etkinliğine yerel, ulusal ve uluslararası basın mensupları ve kanaat önderlerinin yanı sıra şehrin önde gelen yiyecek-içecek,otelcilik, tur rehberleri, tur operatörleri ve seyahat acenteleri ve ulaştırma sektörlerinden temsilcilerin katılımı bekleniyor.

PROJE HAKKINDA

Şanlıurfa’da ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçlayan “Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor Teknik Destek Projesi” Kasım 2016 tarihinde başlamış olup 24 ay süreyle uygulanarak Kasım 2018 tarihinde sona erecektir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sözleşme Makamı olduğu projenin Nihai Faydalanıcısı Karacadağ Kalkınma Ajansı’dır.

Projenin kilit bileşenleri arasında Turizm Destinasyon Yönetimi Modeli ve etkili bir Yönetişim Yapısı oluşturulması; Marka, Tanıtım ve Pazarlama Stratejisi; turizmde rekabet edebilirliğin artırılması; kalifiye işgücü; kültürel ve miras turizmine yönelik farkındalığın artırılması bulunuyor.

Detaylıbilgiiçin;

LOGOS Stratejik İletişim Danışmanlığı

iletisim@logosiletisim.com

0539 682 97 69⁠

0535 848 06 08

Eklenme Tarihi: 07.12.2017 13:42

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi - 2021 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı